onze manier van reizen

Mooi weer is voor ons heel belangrijk. Ons busje is eigenlijk een bed op wielen, onder het bed staan kratjes met spullen: de koffiebak, de ontbijtbak, de dingenbak, de warm-eten-bak (opwarmmaaltijden en een koekenpan voor noodgevallen), kledingbakken, watervoorraad, twee stoeltjes en een afwasemmertje. En wat landkaarten en zo. Oh, ja en een koelbox die op de sigarettenaansteker (we roken toch niet) werkt. Voor koude biertjes. We hebben niet echt de gelegenheid om binnen te zitten, tenzij we de hele dag op bed willen liggen... Vlak voor dat we weggaan tsjekken we via internet waar het mooiste weer te vinden is, voor de eerste week werkt dat heel goed. Heel jammer hierbij is dat mensen vaak vragen waar we heen gaan en dat we dat nog helemaal niet kunnen zeggen. Als we dan een aantal reisdoelen noemen, wordt er gek gekeken. Vinden wij weer leuk natuurlijk....

Als het al mooi weer is dan rijden we een stukje over de snelweg en als we een plekje willen zoeken gaan we van de snelweg af, een klein weggetje in, evt. een nog kleiner weggetje, dan een onverhard weggetje, net zolang tot we iets vinden of totdat we onze prioriteiten bijstellen en genoegen nemen met een iets minder of helemaal niet paradijselijk plekje.

Als het nog niet mooi weer is rijden we uiteraard door tot het wel mooi wordt. Simpele formule eigenlijk. Meestal gaan we toch wel richting zuiden en uiteindelijk wordt het wel beter. Soms blijven we een paar dagen in de prachtige Alpen hangen omdat het weer goed is. De Alpen in de mist en regen zijn gewoon niet zo leuk. Vandaar dat we nog nooit in het prachtige Slovenië echt geweest zijn. Het plan ligt klaar (uitdraai van op internet gevonden hoogtepunten), maar het weer werkt niet zo mee of wij hebben net weer andere plannen. Wat maakt het uit waar je heengaat, wij hebben ons rode busje, elkaar en dus mooi weer. Soms staan we in een bos, bij een rivier(tje), in de heuvels, in het boerenland, bij de zee, bij een meertje en ga zo maar door.

bij Neurenberg Roemeens beekje Dalmatisch uitzicht Tsjechische idylle Grieks strand

Onze prioriteiten hierbij zijn: privacy, uitzicht, watervoorziening, beschutting (zon en wind), omgevingslawaai, natuurgeluiden, ontdekmogelijkheden, staanplaats busje, pis&poepgelegenheid en vuurplaats/hout. Sinds kort hebben we een puntensysteem ontworpen waarbij deze 10 items maximaal 4 punten kunnen scoren. Extra punten (max. 4) kunnen gegeven worden voor bijv. een goede douche aanwezig op een camping, gastvrijheid, lieflijkheid, bijzondere flora/fauna of snorkelmogelijkheden. Strafpunten (ook max. 4) voor bijv. veel steekmuggen, glibberig of vies terrein, moeilijk te bereiken of het busje kan niet vlakbij staan. Uiteindelijk bleek deze indeling nog niet helemaal afdoende en hebben we gevoelswaarde toegevoegd: we geven tegelijk 0 t/m 4 vingers en nemen daarvan het gemiddelde naar beneden afgerond. (Gelukkig zitten we meestal op hetzelfde niveau).

Onze hoogst score tot nu toe is 43: Galbena, een plek in een tuin aan een beekje bij een Roemeens vakantiehuisje (zie verslag Roemenië 2005), daarna drie plekken met 39 punten; één bij een paradijsje bij een eenzame Corsicaanse beek met watervalletjes en snorkelmogelijkheid (als je door de kou heen bent) (zie verslag Corsica 2005), één bij een rivier in Oostenrijk waar we een kampvuur hebben gemaakt (zie verslag Roemenie 2005) en één bij Vonitsa in Griekenland aan een binnenzee. (zie verslag Griekenland 2005) Opvallend is dat we steeds beter worden in het vinden van paradijselijke plekjes. Het ultieme plekje is echter nog niet gevonden. Weet iemand iets?? Stuur ons een mailtje In het hoogseizoen mijden we een drukke kust. We houden niet van files en drukke mensenmassa's. We houden niet van stupide souveniertjes, we nemen wel eens schelpen, dennenappels of stenen (tot 60 kg.) mee.

ga naar home