op weg naar Sardinië via "onze" Corsicaanse beek

5 september
Om 14.15 na een halve werkdag vertrekken we in ons volle busje Bukur met extra veel spulletjes voor Jochen voor zijn project in Namibië. Na een eerste stop al bij Appelscha, om te benadrukken dat we vanaf nu echt mogen relaxen en wat filevertragingen komen we om 17.15 aan in Barlo bij de familie van Jochen. Een wat stuurse en zwijgzame (of anders onverstaanbare) vrouw wijst ons waar we de zakken in een schuur kunnen neerzetten.
We vertrekken meteen weer en rijden door tot aan een plek bij Niedersissen, dit was onze allereerste plek waar we samen vrij gekampeerd hebben, dat was in 2003. Ondanks een omleiding en in het donker vinden we het plekje toch snel. We zitten nog even onder de klep vanwege de druppende bomen.

6 september
Vroeg wakker en we hebben een nieuw soort oploskoffie mee: schuimende capucino i.p.v. die bittere oplos-espresso!

We wandelen nog even naar de wilde zwijnen plek, slechts wat omgewoelde aarde. Een hertje schiet over het pad.
In het volgende dorpje kopen we heerlijke Duitse bolletjes en wat vleeswaren. We staan lang in een rij die voor de voordeur langs loopt, erg onhandig.
De snelweg op en even kijken bij de talbrücke over de Mosel, 't blijft indrukwekkend!

  

Na nog enkele stops gaat het regenen als we de Zwitserse grens passeren. Door de Gotthardtunnel en een dal waar de watervallen zich bruisend van de bergen storten (het regent nu echt hard)
In Italië is het dan plots weer droog en zwoel als we door verschillende dorpjes rijden op zoek naar een overnachtingsplekje. Het wordt een industrieterrein: niet ideaal maar om even te slapen goed genoeg. Er rijden af en toe auto's een onverhard pad op, naar een feestje? Ton belt nog even met zijn jarige moeder en bekaf gaan we slapen.

7 september
6 uur: aankleden en weg: de rondweg om Milaan (rechtsom) wordt vanzelf de weg naar Bologna/Parma. Koffie, opfrissen en met 100 km/h naar het zuiden. Vlak voor Parma nemen we de snelweg naar La Spezia en bij Fornovo nemen we wegnummer S62 door de bergen. Tot Berceto is dit heel mooi: met zo'n 40 km/h kachelen we door de bergen met prachtige vergezichten.

Daarna kun je net zo goed de snelweg nemen. In de buurt van Quercia vinden we het welletjes voor vandaag en zetten de stoeltjes in de zon.

  

Na een wandeling parkeren we het busje bij houtstapels en twee verlaten trucks. We genieten van de zon en van verstoppertje spelen, dit kan zelfs bloot want er is hier werkelijk niemand! Na de siesta en een bonenprutje van thuis drinken we nog een borrel en als de kerkklok elf slaat gaan we slapen.

8 september
Om 4 uur gaat de wekker, tanden poetsen, plassen en weg! Dankzij de tumtum vinden we de haven in Livorno dit keer gemakkelijk. Een retourtje Livorno-Bastia kost slechts €91,-

Nog even in de rij staan voor we de boot op kunnen, er is nog zat plek, leesboeken mee en een rustig hoekje in het restaurant zoeken. Tijdens de overtocht zijn er behoorlijk wat zeezieken.
Om 12.30 komen we aan op ons geliefde Corsica en een kwartiertje later rijden we van de boot, het is 32°C! Ton koopt onderweg een brood, de winkel is dicht maar een jongeman in een auto verkoopt ons een kakelvers brood, het is nog warm! Even verderop een plek om ons wat luchtiger aan te kleden en het brood aan te snijden. We zwemmen en snorkelen op het strand bij Favone, de brandweerjongens zwemmen er ook.

We besluiten naar de beek Cavu te gaan. Vanwege het warme weer is het er erg druk.

  

Op de plek bij het stuwdammetje zitten slechts drie mensen met een hond. Ton springt meteen vanaf de rotsen het drie meter diepe bassin in! Het water is heerlijk! Lekker ook om het zout weer af te spoelen.

  

De mensen gaan vrij snel weg, maar er komen nog verschillende keren wandelaars langs. Als de zon onder gaat hebben we volledige privacy, het is wassende halve maan en volgens ons sterrenboek moet er vanavond in het sterrenbeeld piscis een meteorietenregen te bewonderen zijn! Hoelang we ook turen, we zien er weinig van. Als we willen slapen maakt Ton een flinke smak een klein afgrondje in, zere elleboog, zere bil en zere duim! Gelukkig niks ernstigs!

9 september
Vroeg wakker, de zon komt al bijna op en het is meteen lekker warm. We vullen het badwater bij vanuit de beek, zwemmen, zoeken bramen. Tegen elven rijden we verder het dal in, gaan weer ergens naar beneden, zwemmen weer een paar keer al lopend langs de beek.

Boven bij het busje alweer bezweet, heerlijk!
We rijden weer richting kust. Er is een nieuw avonturenpark gebouwd aan het begin van de beek, we zien mensen in kabelbaantjes en op touwladders. We verwisselen hier onze badkleding voor iets fatsoenlijkers. In Lecci koopt Chris een enorm kwart brood, een heel brood kost 10 euro. Bij Porto-Vecchio eten we een gebraden kippetje.
Ten noorden van Tonnara-plage zoeken we tevergeefs naar een plek bij het strand, er staan hoogtepalen zodat campers er niet in kunnen maar we passen er net onderdoor. Hele slechte weg, het strand niet gezien. Dus ergens anders een open plek in de maquis, lekker in de schaduw van een paar bomen, briesje, heerlijk!

Lekker lezen, beiden een boek van Lisa Jewell, genieten van het uitzicht, de zee in de verte, de geur van de maquis. Als het wat koeler wordt doen we spoorzoekertje en klimmen daarna samen de berg op. Net voor het donker terug bij ons busje. We leren waar we het sterrenbeeld de Casiopeia moeten zoeken en gaan lekker vroeg slapen, het zal een uur of 22.00 zijn.

10 september
We lopen naar de overkant van de weg om te zwemmen, lekker alleen dus naakt. Met het badwater spoelen we het zout af en gaan weer lekker lezen. Om 12.30 naar Bonifacio voor de overtocht naar Sardinië, de boot van 13.00 is vol, de volgende is om 15.30, kaartverkoop vanaf 14.30. De auto mag alvast in de gloeiende zon in de rij staan. We lopen naar de mooie oude stad met steeds uitzicht over de schitterende baai met de witte kalkrotsen

en komen via een markt bij een grote begraafplaats van het vreemdelingenlegioen. Alle graven zijn bovengronds dus een soort huisjes, het is net een dorp met straten en pleinen.

     

Terug bij de auto met zicht op luxe kakjachten kopen we een enkele reis voor 66 euro!

  

We moeten achteruit de boot oprijden en alleen de bestuurder mag in de auto blijven. Het is slechts een uurtje varen. Mooi uitzicht op de witte rotsen en Bonifacio dat lijkt over te hangen!

  

We kopen een klef broodje en kijken naar mede-pasagiers en hun (klein)kinderen, achteruit varen we de haven van Santa Teresa di Gallura binnen.

ga verder naar deel 2 van deze reis